Spierknopen behandelen en voorkomen

Wat zijn spierknopen?
Spierknopen zijn harde, gevoelige spierzones die strakker worden en samentrekken, zelfs als de spier in rust is. Deze gespannen spiervezels kunnen pijn veroorzaken in andere delen van het lichaam als ze worden aangeraakt. Ze zijn ook bekend als triggerpoints.

Spierknopen kunnen worden veroorzaakt door:

  • een sedentaire levensstijl
  • overgebruikt of je spieren verwondt
  • slechte houding

Uitdroging, ongezonde eetgewoonten en stress en angst kunnen ook bijdragen aan spierknopen.

Spierknopen kunnen overal in het lichaam voorkomen, maar ze zijn meestal te vinden in uw rug, schouders en nek. Ze komen ook vaak voor in je gluteale spieren.

Spierknopen kunnen pijnlijke sensaties en pijn in uw spieren en gewrichten veroorzaken. Wanneer u een spierknoop aanraakt, kan deze opgezwollen, gespannen of hobbelig aanvoelen. Het kan ook strak en ingetrokken aanvoelen, zelfs als u probeert te ontspannen, en ze zijn vaak gevoelig voor aanraking. Het getroffen gebied kan zelfs ontstoken of opgezwollen raken.

Spierknopen kunnen symptomen veroorzaken in gebieden buiten de spieren, waaronder:

  • hoofdpijn
  • tandpijn
  • oorpijn

U kunt ook last hebben van stress, angst en depressie en moeite hebben met slapen.

Behandeling
Het behandelen van spierknopen kan enige tijd duren. Om van de knopen af ​​te komen, moet je het geknoopte weefsel opbreken en de ontstoken zenuwen kalmeren. Hieronder volgen enkele dingen die je kunt doen om de knoop door te hakken en opluchting te krijgen.

Rust uit

Laat je lichaam rusten als je spierknopen hebt. Neem een ​​pauze van alle activiteiten die de knopen veroorzaken, of die uw pijn of ongemak vergroten. Wijd zoveel mogelijk tijd aan ontspanning. Dit kan zijn: langer slapen dan normaal of comfortabel zitten met kussens om je lichaam te ondersteunen.

Uitrekken

Zacht stretchen dat uw spieren verlengt, kan u helpen spanning in uw lichaam los te laten. Wees voorzichtig met jezelf tijdens het stretchen. Forceer jezelf niet in posities of doe iets dat pijn veroorzaakt.

Voor de beste resultaten, houdt u de strekkingen ten minste 30 seconden vast en laat u de rek langzaam los om het risico op verwonding te verkleinen

Oefening

Aërobe oefening kan helpen om spierknopen te verlichten. Als de knopen in uw schouders of nek zitten, spring dan met jacks, zwemmen en andere armbewegingen die de spieren in uw schouders en nek werken. Dit strekt de spieren uit en verhoogt hun bloedtoevoer. Verhoogde bloedtoevoer helpt bij het filteren van gifstoffen.

Warme en koude therapie

Het gebruik van een combinatie van warmte en koude kan helpen pijn en ontsteking als gevolg van spierknopen te verlichten.

Verkoudheid helpt het bloedvat te vernauwen, wat de zwelling vermindert. Om koud aan te brengen, gebruikt u een koud kompres gedurende 10 minuten en verwijdert u het vervolgens gedurende minstens 15 minuten. Je kunt dit herhalen totdat je verlichting begint te vinden.

Warmte ontspant en maakt stijve spieren losser en verlicht pijn. Hitte kan de bloedstroom verhogen, wat genezing bevordert. Gebruik een verwarmingsmatras of neem een ​​warm bad om warmte toe te passen.

Wissel af tussen koude- en warmtebehandeling of gebruik degene die het beste bij u past. Warme en koude therapie moet worden gebruikt in combinatie met andere therapieën.

Gebruik een spierwrijven

Spierwrijven helpt spierknopen verzachten en ontspannen. U kunt twee keer per dag een spier wrijven op het getroffen gebied voor verkoeling. Je hebt misschien iemand nodig die je helpt moeilijk bereikbare gebieden toe te passen.

Zoek een formule die menthol, capsaïcine of kamfer bevat. Voordat u een wrijving voor de eerste keer gebruikt, voert u een patchtest uit. Om een ​​patch-test uit te voeren, brengt u een kleine hoeveelheid van de zalf aan op de binnenkant van uw onderarm. Wacht 24 uur om zeker te zijn dat er geen reactie is. Als er geen reactie is, zou je het prima moeten toepassen op andere delen van je lichaam.

Triggerpoint drukvrijgave

Deze therapie werkt door druk uit te oefenen op uw triggerpoints. Een ervaren beoefenaar zal druk uitoefenen op de spierknoop totdat deze verzacht en loslaat. Na een behandelingssessie heb je een reeks bewegingen om thuis te voltooien. Dit zal helpen om je spieren opnieuw te trainen.

In meer ernstige gevallen kan fysiotherapie worden aanbevolen. Een fysiotherapeut kan u helpen de onderliggende oorzaken van uw spierknopen te achterhalen. Ze zullen je pijn behandelen met behandelingen die passen bij jouw situatie. Je leert technieken die de pijn verminderen en voorkomen dat deze terugkeert.

Massage therapie
Je kunt massage gebruiken om spierknopen te behandelen. Massagetherapie verhoogt de bloedsomloop en verbetert de bloedstroom. Dat kan de spierfunctie verbeteren en helpen om je spieren losser te maken. Dit helpt pijn en stijfheid te verlichten.

Houd in gedachten dat een sessie meestal niet voldoende is om je volledig te genezen. Je zult waarschijnlijk meerdere frequente sessies moeten hebben. Zodra u verbeteringen ziet, kunt u uw sessies verdelen.

Er zijn verschillende soorten massages. Het type waarvan je het meest zult profiteren hangt af van de ernst van je spierknopen en je persoonlijke voorkeur. Mogelijk moet u verschillende soorten massage proberen voordat u een type vindt dat u leuk vindt.

Self-massage

In sommige gevallen kunt u de pijnlijke spieren zelf masseren. Zoek de spierknoop en gebruik je vingers om hem zachtjes te masseren.

Tijdens het masseren, focus je op het proberen om de strakke spiervezels los te maken en de spanning te verminderen. Druk stevig in het getroffen gebied en maak kleine cirkels met je vingers. Je kunt ook een tennisbal tussen je rug en de vloer of een muur plaatsen en op de bal heen en weer rollen om meer druk op de knoop uit te oefenen. Experimenteer door de bal langzaam en voorzichtig te bewegen om druk uit te oefenen op spanningspunten. Je kunt een foamroller op vrijwel dezelfde manier gebruiken.

Zweedse massage

Deze zachte massagetechniek is geschikt voor u als u veel spanning hebt of gevoelig bent voor aanraking. Zweedse massage maakt gebruik van lange slagen, kneden en diepe cirkelvormige bewegingen. Trillen en tikken worden ook gebruikt om te helpen bij ontspanning.

Diepe weefselmassage

Dit type massage maakt gebruik van krachtige slagen om chronische spierspanning vrij te maken. Het richt zich op de diepere lagen van spieren en bindweefsel. Het wordt vaak gebruikt om spierschade door verwondingen te behandelen.

Sportmassagetherapie

Deze massagetechniek is speciaal afgestemd op atleten. Het kan worden gebruikt om blessures te voorkomen of te behandelen.