Wat zijn de gezondheidsvoordelen van een Hot Stone-massage?

Wat gebeurt er tijdens een massage met hete stenen?

Een hotstone-massage is een soort massagetherapie. Het wordt gebruikt om je te helpen ontspannen en gespannen spieren en beschadigde zachte weefsels in je hele lichaam te ontspannen. Tijdens een massage met hete stenen worden gladde, vlakke, verwarmde stenen op specifieke delen van uw lichaam geplaatst. De stenen zijn meestal gemaakt van basalt, een soort vulkanisch gesteente dat warmte vasthoudt. Volgens de Health Services van de Universiteit van New Hampshire worden warme massagestenen verhit tussen 130 en 145 graden.

De stenen kunnen worden geplaatst:

 • langs je ruggengraat
 • op je buik
 • op je borst
 • op je gezicht
 • op je handpalmen
 • op je voeten en tenen

Massagetherapeuten kunnen verwarmde stenen vasthouden terwijl ze je lichaam masseren met Zweedse massagetechnieken, zoals:

 • lange slagen
 • cirkelvormige bewegingen
 • vibratie
 • aftakking
 • kneding

Soms worden koude stenen ook gebruikt tijdens een massage met hete stenen. Koude stenen kunnen na hete stenen worden gebruikt om gezwollen bloedvaten te kalmeren en de huid te kalmeren.

6 voordelen van hotstone-massage

Alle massages vallen over het algemeen onder de paraplu van de alternatieve geneeskunde. Ze worden een populaire aanvullende therapie voor veel aandoeningen. Hier zijn enkele voordelen van het krijgen van een hotstone-massage:

 1. Helpt spierspanning en pijn te verlichten

Warmte is lang gebruikt om spierspanning en pijn te verminderen. Het helpt de bloedtoevoer naar het getroffen gebied te verbeteren. Het kan ook spierspasmen verminderen en de flexibiliteit en het bewegingsbereik vergroten. Koude therapie helpt bij het verlichten van ontstekingen. Afhankelijk van uw symptomen, kunnen afwisselend hete en koude stenen tijdens uw massage nuttig zijn.

 1. Vermindert stress en angst

Het is de positie van de Amerikaanse Massage Therapy Association dat “massagetherapie effectief kan zijn voor stressvermindering.” Onderzoek ondersteunt hun mening. Een onderzoek uit 2001 toonde aan dat een massage van tien minuten de cardiovasculaire respons, zoals het slagvolume, verbeterde. Een onderzoek uit 1997 wees uit dat 15 minuten durende stoelmassages op de werkplek de stress aanzienlijk verminderden in vergelijking met een pauze van 15 minuten zonder massage.

Een studie uit 2015 wees uit dat mensen die een abdominale colorectale operatie ondergingen minder pijn, spanning en angst hadden na een post-operatieve massage.

 1. Bevordert slaap

Een literatuuronderzoek uit 2006 wees uit dat massage een alternatief kan zijn voor slaappillen bij volwassenen met slapeloosheid. Het onderzoek toonde aan dat rugmassage ontspanning en slaap bevorderde. Uit een onderzoek uit 2001 bleek dat zuigelingen met slaapproblemen die door hun ouders een massage van 15 minuten kregen, sneller gingen slapen. Ze waren ook meer alert, actief en positief bij het ontwaken. Massage is gedacht om je te helpen genieten van meer herstellende slaap, hoewel het niet volledig begrepen waarom.

 1. Kan symptomen van auto-immuunziekten helpen verlichten

Hot stone-massage kan pijnlijke aandoeningen zoals fibromyalgie verlichten. Fibromyalgie is een aandoening die wijdverspreide chronische pijn veroorzaakt. Volgens een onderzoek uit 2002 hadden mensen met fibromyalgie die een massage van 30 minuten ontvingen langer geslapen, minder triggerpoints en een verlaagd gehalte aan substance P (een stof die betrokken is bij het overbrengen van pijnsignalen) dan mensen met de aandoening die ontspanningstherapie ontvingen. Meer onderzoek is echter nodig voordat massage een standaard behandeling met fibromyalgie wordt.

Een studie uit 2013 wees uit dat mensen met reumatoïde artritis baat kunnen hebben bij een massage met matige druk, zoals een massage met hete stenen. Deelnemers aan de studie ervoeren minder pijn, meer gripsterkte en een grotere bewegingsvrijheid na een maand massagetherapie.

 1. Kan helpen bij het verminderen van kanker symptomen

Een grote, drie jaar durende studie gepubliceerd in het Journal of Pain and Symptom Management onderzocht hoe massage pijn, vermoeidheid, stress en angst, misselijkheid en depressie beïnvloedde bij 1.290 mensen met kanker. De studie toonde massage, vooral Zweedse massage, verbeterde kankersymptomen, zelfs bij mensen met aanzienlijke symptomen. Onderzoekers geloven dat het geruststellende gebruik van menselijke aanraking een rol speelde.

 1. Kan de immuniteit versterken

Massage kan uw immuunsysteem een ​​boost geven. Volgens een onderzoek van 2010 had een enkele sessie met massagetherapie in Zweden een positieve en acute impact op de immuniteit. Bloedmonsters genomen voor en na de massage toonden een afname in arginine-vasopressine, een hormoon dat helpt bij het reguleren van de bloeddruk en het vasthouden van water.

Wie heeft baat bij een massage met hete stenen?

Iedereen die last heeft van spierspanning en pijn, slapeloosheid of stress kan baat hebben bij een hotstone-massage. Als u een chronische aandoening heeft die pijn veroorzaakt, overleg dan met uw arts om te zien of een massage met hete stenen een goede optie voor u is.

Risico’s en waarschuwingen

Wanneer het wordt uitgevoerd door een getrainde therapeut, is een hotstonemassage over het algemeen veilig. Er zijn enkele omstandigheden waar dit moet worden vermeden. Raadpleeg uw arts voordat u een massage krijgt als u:

 • een bloedingsstoornis of neem bloedverdunners
 • brandt op je huid
 • open wonden
 • een geschiedenis van bloedstolsels
 • is de laatste 6 weken geopereerd
 • een fractuur of ernstige osteoporose
 • een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie)
 • suikerziekte

Een prenatale massage kan helpen om stress te verlichten en ongemakkelijke zwangerschapssymptomen te verlichten. Toch zullen de meeste massagetherapeuten geen hete stenen gebruiken bij zwangere vrouwen. Als u zwanger bent, zou u slechts een massage moeten krijgen met de goedkeuring van uw arts, en onder de handen van een getrainde prenatale massagetherapeut.

Om brandwonden te voorkomen, moet er altijd een barrière zijn, zoals een handdoek of laken, tussen hete massagestenen en uw huid. Neem contact op met je therapeut om te zien hoe ze de stenen verwarmen. Er dient een professionele massagesteenkachel te worden gebruikt. Gebruik nooit stenen die zijn verhit met een:

 • magnetronoven
 • langzaam fornuis
 • heet bord
 • oven